Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, της φονικότερης επιδημίας του σύγχρονου κόσμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που τόσα χρόνια καταβάλλουν οι επιστήμονες, το θανατηφόρο νόσημα, δεν έχει σταματήσει να σκοτώνει.
Ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ’60 αλλά το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981.
Η μάχη κατά του ιού στις αναπτυσσόμενες χώρες, βρίσκεται ενώπιον μίας διπλής απειλής, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών για το AIDS και τη ματαίωση των υποσχέσεων μίας νέας επιστήμης, υπογραμμίζει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν αντιρετροϊκή θεραπεία από το 2000 και σήμερα περιθάλπουν περισσότερα από 160.00 άτομα που ζουν με HIV/AIDS. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε θεραπεία. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, όμως άλλα 10 εκατομμύρια περιμένουν ακόμα θεραπεία και θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν τη λάβουν.
«Η τιμή των καινούριων φαρμάκων, που χρειαζόμαστε, προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν την δέσμευσή τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS», είπε ο δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσόθο και πρόσθεσε: «Στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι, ως γιατροί, έχουμε τα χέρια πισώπλατα δεμένα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου