του Γιώργου Ασημακόπουλου
Και που λες, Δήμαρχος Ναυπακτίας ο Γιάννης Μπουλές!
Εκλογή καθαρή και άνετη, αφού στο δεύτερο γύρο ο Μπουλές απέσπασε μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Παπαθανάση. Τώρα λοιπόν που τελείωσε η εκλογική διαδικασία, ώρα για συμπεράσματα.
1) Η αλλαγή του δημοτικού τοπίου στη Ναύπακτο είναι πολύ μεγάλη.
Οι μέχρι πρότινος ισχυρές ομάδες των Νταουσάνη και Κονίδα παύουν να υπάρχουν με αποτέλεσμα να αποδεσμεύεται σημαντικό στελεχιακό δυναμικό και να δίνεται χώρος σε νέα δημοτικά σχήματα. Η Κίνηση Πολιτών έχασε το στοίχημα αφού απέσπασε ένα αρνητικό -μονοψήφιο- αποτέλεσμα κυρίως λόγω της διαχείρισης της σχέσης της με την ομάδα Μπουλέ, με πλέον πιθανό απότοκο την καθήλωση σε ποσοστά διαμαρτυρίας. Η ομάδα Παπαθανάση συνετρίβη και μπαίνει σε διαδικασία εσωστρέφειας αν συνεχίσει τη λειτουργία της και δεν αλλάξει στίβο ο επικεφαλής, περίπτωση στην οποία θα αποδεσμευτεί επιπλέον στελεχιακό δυναμικό. Εν τέλει είχαμε ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα αφού επικράτησε άνετα μια νεοσύστατη ομάδα, αυτή του Γιάννη Μπουλέ.
2) Πέρασε η εποχή των υποσχέσεων
Για επαναστατικό έργο, για ανάπτυξη, για λαγούς με πετραχήλια. Αυτή τη φορά δεν ακούσαμε για τούνελ κάτω από το κάστρο, για τελεφερίκ στο κάστρο, για μαρίνα, για Ξενία-Πόρτο Καράς, για Ναύπακτο-Μονακό, για Αστέρα στην Α' εθνική και άλλα μεγαλεπήβολα. Καιρός ήταν να πάψουν οι ανεφάρμοστες προεκλογικές υποσχέσεις που μόνο μετεκλογική απογοήτευση προκαλούν. Κάπως έτσι χάθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πολιτικό σύστημα, με μια σειρά ελικοειδώς επαναλαμβανόμενων και δεδομένων εκ των προτέρων απογοητεύσεων που συσσωρεύτηκαν και γίνανε αποστροφή.
3) Η Ναύπακτος ακολούθησε το γενικότερο κλίμα αποστροφής προς τους καθαρά κομματικούς υποψηφίους.
Οι καιροί αλλάξανε και ο κόσμος δέχεται ή απλά ανέχεται την κομματική στήριξη μόνο όταν αυτή αφορά πρόσωπα που δεν ταυτίζονται ευθέως με τα κόμματα. Δεν είναι τυχαίο που πανελλαδικά επικράτησαν πολλοί ανεξάρτητοι καθώς και υποψήφιοι που στηρίζονταν μεν -φανερά ή σιωπηρά- από κόμματα αλλά που στη συνείδηση του κόσμου δεν φοράνε την κομματική φανέλα. Παραδείγματα τρανταχτά ο Καμίνης στην Αθήνα και ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη με αντιπαραδείγματα τους κομματικούς που ηττήθηκαν παρ όλη τη θετική τους αύρα όπως ο Μίχας στον Πειραιά και ο Κατσικόπουλος στην Πάτρα. Αυτό το σκεπτικό επικράτησε πάνω κάτω και στη Ναύπακτο.
4) Οι συνεργασίες ή προσχωρήσεις ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, λειτουργούν μόνο όταν είναι σε αρμονία με τη βούληση της κοινωνίας.
Προσδίδουν δυναμική και αντέχουν στις αναπόφευκτες τριβές και δυσκολίες μόνο όταν υπάρχει μάζα ψηφοφόρων που ταλαντώνεται μεταξύ των δύο σχημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση απλά τζέρτζελο και εντυπώσεις προκαλούν χωρίς ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. "Στην πολιτική το ένα συν ένα σπάνια κάνει δύο" μου είπε κάποιος έμπειρος πριν ένα περίπου μήνα. Δίκιο είχε, αφού όπως είδαμε και τώρα σε κάποιες περιπτώσεις κάνει τρία και σε άλλες ένα...
Καταλήγοντας, το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο ως θετικό μπορεί να αξιολογηθεί αφού δίνει ελπίδες για μια καλύτερη δημοτική αρχή που θα λειτουργεί σε αρμονία με τις επιθυμίες των δημοτών και που μπορεί να βασίζεται στην ξεκάθαρη διαφορά της από τον δεύτερο αλλά και στο άνετο πέρασμα στον δεύτερο γύρο. Ταυτόχρονα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που καθορίζεται από την αλλαγή της σχέσης των πολιτών με τα κόμματα και την πολιτική. Όλες αυτές οι αλλαγές συμπίπτουν με την ανακατανομή του τοπικού στελεχιακού δυναμικού, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ρευστό μετεκλογικό τοπίο.
Σίγουρα οι πιο ανατρεπτικές δημοτικές εκλογές εδώ και χρόνια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου