Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Τα ζώα ΔΕΝ είναι Χριστουγεννιάτικα!

της Γιώτας Παγκράτη

Ο Δεκέμβριος μπήκε και όλοι ετοιμαζόμαστε για τα γιορτινά ψώνια...


Λίγο οι μέρες αγάπης,λίγο ότι θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδάκια μας ή τα παιδιά των φίλων μας και υποχωρούμε στις εκκλήσεις τους για ένα μικρό ζουζουνιάρικο κουτάβι ή γατάκι!Και εδώ είναι που γίνεται το λάθος.
Διαβάστε γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε σαν δώρα κουτάβια,γατάκια ή οποιοδήποτε άλλο ζωάκι.



Tα ζώα είναι έμψυχα όντα,που απαιτούν χώρο,χρόνο,φροντίδα,χρήματα και ενασχόληση μαζί τους.Η επιλογή ενός ζώου για δώρο μπορεί να καταλήξει άσχημα,καθώς τα κουτάβια και τα γατάκια…μεγαλώνουν.Αργά ή γρήγορα,μια οικογένεια που ΔΕΝ ήθελε ζώο αλλά το απέκτησε ως δώρο ή μια οικογένεια που δεν σκέφτηκε ΠΡΙΝ πάρει το ζώο, θα έχει προβλήματα μαζί του.

Δεν είναι λίγες οι δικαιολογίες που ακούμε:’’Μεγάλωσε πολύ και δεν είναι πια γλυκούλι!’’ ή ‘’Γαυγίζει!’’!!!!

Δυστυχώς,η πείρα δείχνει ότι η πλειοψηφία (για να μην αναφέρουμε το 100%) των περιπτώσεων όπου ένα κουτάβι/γατάκι/κουνελάκι δωρίστηκε,χωρίς να έχουν αναλογιστεί τις ευθύνες της κατοχής ενός ζώου,καταλήγει σε εγκαταλείψεις των ζώων στο δρόμο ή σε χάρισμα τους σε άλλες οικογένειες,που επιβαρύνει τον αριθμό των αδέσποτων που περιμένουν να υιοθετηθούν!

ενθουσιασμός και η χαρά από ένα ζωντανό…δωράκι σίγουρα κυριαρχούν τις πρώτες μέρες.Όλα είναι γιορτινά,ρόδινα και ρομαντικά,είμαστε πολλές ώρες στο σπίτι λόγω Χριστουγέννων και απολαμβάνουμε τις αγκαλιές με το κουτάβι/γατάκι ή οποιοδήποτε άλλο ζωάκι αποκτήσαμε.

Τι γίνεται όμως όταν ανοίξουν τα σχολεία,αρχίσουν πάλι οι δουλειές,οι υποχρεώσεις και το μωράκι είναι μόλις 2 μηνών?

Πριν πάρετε ένα ζώο σκεφτείτε ότι:

  • Τα ζώα λερώνουν.Και είναι φυσικό,ειδικά αφού είναι μωρά.Δεν είναι όμως αυτονόητο για όλους ότι πρέπει να ασχοληθούν μαζί τους,να τα μάθουν,να τα εκπαιδεύσουν,να τα επιβραβεύσουν κ.ο.κ.Εχετε χρόνο γι αυτά?

  • Τα ζώα απαιτούν φροντίδα.Δεν μπορούν να μείνουν σε ένα χώρο,απομονωμένα και απλά να υπάρχουν.Θα κλάψουν,θα μασουλήσουν παπούτσια,θα γαυγίσουν…Εχετε όρεξη να ασχοληθείτε?
  • Τα ζώα μεγαλώνουν.Το γλυκό κουτάβι ή γατάκι θα γίνει σκύλος ή γάτα….Με λιγότερες ίσως απαιτήσεις,αλλά θα ναι πια ένα μέλος της οικογένειας που θα ‘’χρειάζεται’’ να το υπολογίζετε πάντα στα σχέδια σας για διακοπές,για να λείψετε ένα σαββατοκύριακο ή ακόμα και αν μετακομίσετε.Θυμηθείτε ότι τα ζώα αυτά ζουν περίπου 15-20 χρόνια,επομένως είναι μια μακροχρόνια δέσμευση.

  • Τα ζώα απαιτούν χρήματα για την τροφή τους και τα εμβόλια τους,τις εξετάσεις τους και την φροντίδα τους,τα αξεσουάρ τους και την θεραπεία τους σε περίπτωση που πάθουν κάτι.Ισως όχι τεράστια ποσά,αλλά είναι κάτι που επιβαρύνει προφανώς τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό.Είστε σε θέση να διαθέτετε κάποιο ποσό για τις ανάγκες του?Αν λοιπόν λάβετε την απόφαση να αποκτήσετε ένα ζώο,θυμηθείτε:μην αγοράσετε από pet shop.
    Οι αλυσίδες όλων αυτών των καταστημάτων πλουτίζουν καθημερινά,πουλώντας γατάκια ή κουτάβια με τύφο,δυσπλασίες και μόρβα.Μην ενισχύετε το εμπόριο καθαρόαιμων ζώων,άγνωστης προέλευσης,που περιμένουν μέσα σε γυάλινα κλουβιά!

    Δείξτε τους ότι δεν τα αγοράζετε για να πάψουν να τα εισάγουν!

    Υιοθετήστε ένα αδεσποτάκι,κουτάβι ή ενήλικο,γατάκι ή γάτα και κάντε το χαρούμενο,μαζί με σας!!!Κάντε την καλή πράξη…των Χριστουγέννων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου