του Γιώργου Ασημακόπουλου
Είδα (μη ρωτάτε που και πως) το social network.Ταινία βιογραφική που εξιστορεί την ιστορία του facebook.
Τίποτα το ιδιαίτερο κινηματογραφικά και μάλλον low-budget προσπάθεια που θα "τραβήξει" λόγω του πιασάρικου θέματος παρά για τις κινηματογραφικές του ιδιότητες. Ούτε μεγάλοι ηθοποιοί, ούτε σκηνικά, ούτε εφέ. Ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ με κάποια στοιχεία πλοκής στο οποίο παρουσιάζεται το πως το facebook μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατέκτησε τον κόσμο και αποτελεί σήμερα μια επιχείρηση αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ταινία πάντως καταφέρνει τον στόχο της ο οποίος είναι μάλλον προφανής: την καλλιέργεια μύθων, αξιών και προτύπων.Ουσιαστικά εμφανίζει το Harvard ως κοιτίδα που μετατρέπει τη νεανική ανησυχία σε επιχειρηματικότητα. Τον Bill Gates ως παππού-γκουρού των πιτσιρικο-επιχειρηματιών. Τις ΗΠΑ ως χώρα ελευθερίας και ίσων ευκαιριών όπου υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας από το μηδέν. Το facebook συνέχεια μιας σειράς αντίστοιχων οικονομικών "θαυμάτων" όπως το napster. Γενικά σε όλη την ταινία υπάρχει ένας μύθος που καλλιεργείται συστηματικά: στις ΗΠΑ ο καθένας μπορεί να γίνει ζάμπλουτος, αρκεί να έχει ένα καλό concept το οποίο θα εξελίξει προσεκτικά.
Το Hollywood βέβαια είναι "μανούλα" στην προπαγάνδα. Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου δίνανε και πέρνανε ταινίες που πρόβαλλαν τη στρατιωτική, διαστημική και οπλική ανωτερότητα των ΗΠΑ ενώ παράλληλα τόνιζαν την "κακία" του αντιπάλου. Top Gun, Rumbo και άλλα πολλά παραδείγματα που παράλληλα σπάσανε και τα ταμεία.
Σήμερα το παιχνίδι έχει αλλάξει και δυνατός είναι όποιος κερδίζει στο χώρο της παγκοσμιοποιήσης και της νέας οικονομίας. Οι ΗΠΑ βίωσαν μια οικονομική κρίση μη αναμενόμενη και πλέον προσαρμόζουν την οικονομική τους στρατηγική σε ένα διαφορετικό μοντέλο παγκόσμιας κυριαρχίας που θα φέρει τη νέα ανάπτυξη. Google, e-bay, youtube, yahoo, facebook, myspace, twitter, iTunes είναι οι νέες αυτοκρατορίες που προσδίδουν εθνικό κύρος και αέρα υπερδύναμης. Νικητής είναι όποιος έχει Πανεπιστήμια που "παράγουν" τέτοια μυαλά και υπέρτερος όποιος έχει να επιδείξει αντίστοιχα success stories.
Περισσότερο λοιπόν πρόκειται για ταινία που καλλιεργεί το νέο μύθο των ΗΠΑ παρά για κινηματογραφικό πόνημα αξιώσεων. Οι καιροί όμως αλλάζουν και η παγκόσμια κυριαρχία παίζεται πια και στα κλικ και όχι μόνο στη στρατιωτική υπεροχή. Κάπως έτσι μας προέκυψε το social network σε ύφος Top Gun!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου