Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Απάντηση του Προιστάμενου του ΤΕΣΥΔ σε ανάρτηση του Nafpaktos Voice



Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
1. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει επεξεργαστεί κανένα Καλλικράτη πόσο μάλλον όταν στο κείμενο διαλόγου για την τριτοβάθμια αναφέρεται ρητά ότι η συνένωση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα αφεθεί στα ιδρύματα. Η επίκληση "έκγυρων πληροφοριών¨ από την στιγμή που δεν αναφέρεσθε σε πηγή της είδησης δεν μπορει να τεκμηριωθεί. Οι λόγοι που επικαλείσθε επίσης αγνοούν ότι η ποιότητα σπουδών και του ερευνητικού του έργου είναι εξαιρετικά πάνω απο το μέσο όρο πράγμα που οφείλεται και στην συγκεκριμμένη χωροθέτηση του. Ουδέποτε σε οποιαδήποτε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας τέθηκε άμεσα τέτοιο ενδεχόμενο άρα οι πηγές σας - εάν υπάρχουν - ειναι αναξιόπιστές. Η αναξιοπιστία μάλιστα της ανάρτησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ισχυρίζεσθε ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις ΤΕΙ (όμορων ή όχι) ενώ το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει πάρει θέση αν θα αφορά ΤΕΙ και Πανεπιστήμια η θα αφορά συγχωνεύσεις μεταξύ και ιδρυμάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. 
2. Αγνοείται το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα δημοτική αρχή με την οποία το τμήμα ήδη έχει σε επαφή και έχει επεξεργασθεί σχέδια για την επίλυση του προβλήματος των χώρων που νοικιάζει το ίδρυμα. Να θυμίσω ότι μεγάλο μέρος του δημοσίου αλλά και ιδρύματα νοικιάζουν χώρους με υψηλότερο τίμημα από τα αντίστοιχο της Ναυπάκτου.
3. Η μετακίνηση ενός τμήματος - πόσο μάλλον ενός τμήματος με μεγάλες ανάγκες σε εξοπλισμό - απαιτεί χώρους μη διαθέσιμους αυτή την στιγμή τόσο στο ΤΕΙ Μεσολογγίου όσο και στο ΤΕΙ Πάτρας. Πόσο μάλλον αν συμβεί Καλλικράτης με τους όρους που αναφέρεται με την μετακίνηση τμημάτων από Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο στην Πάτρα και απο τα Ιόνια στο Μεσολόγγι. 
4.Η αναξιοπιστία της δημοσίευσης σας αξιολογείται αφού όπως δηλώνεται στην ίδια την ανάρτηση "Δεν είναι ξεκάθαρο βέβαια πότε θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση του μεγαλόπνου αυτού σχεδίου στην παιδεία" ενώ εσείς το παρουσιάζεται ώς περίπου δεδομένο. 
5. Με το μόνο που συμφωνώ μαζί σας είναι για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς το ΤΕΣΥΔ συνεισφέρει στην τοπική οικονομία πάνω από 4,5 εκ. ευρω ετησίως στην τοπική οικονομία ενώ προσφέρει στην ανάδειξη της πόλης της Ναυπάκτου σε παγκόσμιο επίπεδο με την διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων παγκόσμιου βεληνεκούς. Επιπλεόν το ίδιο με την παρουσία επιτρέπει σε περίπου 350-400 σπουδαστές απο την ευρύτερη περιχοή της Ναυπάκτου αλλά και της Αιτ/νιας αλλά και της Πάτρας να απολαμβάνουν σπουδές υψηλού επιπέδου στην Τεχνολογία των Δικτύων και των τηλεπικοινωνιών χωρίς να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Απόδειξη του παραπάνω αποτελεί η αναγνώριση διεθνώς του πτυχίου ως ισότιμου Πανεπιστημίων χωρών υποδοχής φοιτητών για Μεταπτυχιακά και εργασία (Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία) καθώς και το υψηλό ποσοστό απορρόφησης στην αγορά εργασίας - με εξαιρετικές αμοιβές. Είναι τέτοια η αναγνώριση ώστε απόφοιτοι μας που αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό να εκπλαγούν από τις προσφορές εργασίας που είχαν. 
6. Επίσης είναι σωστό να αναδεικνύεται το υψηλό επίπεδο των σπουδών και της έρευνας αφού είμαστε από τα πρώτα και ελάχιστα τμήματα στην Ελλάδα που αξιολογογήθηκαν εξωτερικά και σύμφωνα με τους εξωτερικούς αξιολογητές μας "αντικρύσαμε ενα τμήμα Πναεπιστημιακού επιπέδου". 
7. Όσο για την έλλειψη οικονομικών πόρων παρόλο τα προβλήματα που υπάρχουν είναι εντυπωσιακό ότι το μόνο που δεν λείπουν στο τμήμα ειναι οι οικονομικοί πόροι. Ο διατιθέμενος εξοπλισμός είναι απο τους πληρέστερους στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς - έχουν δρομολογηθεί προμήθειες υψους 1 εκ. ευρω από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ ενώ οι υποστηρικτικές υπηρεσίες μας είναι υψηλού επιπέδου. 
Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα. Είμαστε ένα μεο τμήμα 6 ετών που έχει καταφέρει όσα άλλα τμήματα σε 10 ή 15 χρόνια. Αυτί όμως οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτού του τμήματος (Καθηγητές -μόνιμοι και έκτακτοι. Διοικητικό προσωπικό, σπουδαστές) υπερβάλλουν εαυτούς. Άλλωστε σε αντίθετη περίπτωση σε θα ίσχυε η δήλωση της νυν Υπουργού Παιδείας ότι το συγκεκριμμένο τμήμα αποτελεί απόδειξη ότι και στην Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση μπορούν να υπάρξουν πρότυπα και παραδείγματα άξια μνείας. 

Βασίλης Τριανταφύλλου 
Προιστάμενος ΤΕΣΥΔ 
Καθηγητής

2 σχόλια:

  1. Ποια είναι η ανάρτηση της φωνούλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μπήτε στο συγκεκριμένο μπλογκ θα δείτε την ανάρτηση σχετικά με το ΤΕΣΥΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή