Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Το Facebook επιδεινώνει το άσθμα!


«Το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα γενικότερα μπορεί να αποτελούν μια νέα πηγή ψυχολογικού στρες, αντιπροσωπεύοντας ένα παράγοντα που πυροδοτεί την επιδείνωση της κατάστασης καταθλιπτικών ασθματικών ατόμων», όπως υποστηρίζουν Ιταλοί γιατροί .

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ερευνητές, υπό τον Τζενάρο Ντ'Άμάτο του Νοσοκομείου της Νάπολης ανέφεραν ότι μελέτησαν ένα ασυνήθιστο περιστατικό. Πρόκειται για έναν 18χρονο νέο με ιστορικό άσθματος, ο οποίος άρχισε ξαφνικά να βιώνει κρίσεις αδυναμίας αναπνοής, ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κάτι που ποτέ πια στο παρελθόν δεν του είχε συμβεί.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο νέος ήταν πολύ στενοχωρημένος, επειδή είχε χωρίσει με τη φίλη του, η οποία τον είχε διαγράψει από τη λίστα των φίλων της στο Facebook και δε μπορούσε να βλέπει το προφίλ της,  ενώ παράλληλα μετά το χωρισμό τους εκείνη άρχισε να αποκτά πολλούς νέους φίλους στο internet.

Ο απελπισμένος 18χρονος, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ της κοπέλας, έφτιαξε έναν ψεύτικο λογαριασμό, εκείνη τον δέχτηκε και τότε οι γιατροί του ζήτησαν κάθε φορά που θα συνδέεται στο Facebook να φοράει μια ειδική μάσκα που μετράει τη ροή του αέρα και του οξυγόνου.

Έκπληκτοι διαπίστωσαν πως  κάθε φορά που ο νεαρός συνδεόταν στο δίκτυο, ο όγκος του αέρα που εισέπνεε μειωνόταν δραματικά, μερικές φορές περισσότερο από 20%.

Μετά από ψυχιατρική παρότρυνση ο 18χρονος έπαψε να εισέρχεται στο Facebook και αμέσως οι κρίσεις άσθματος σταμάτησαν. Οι επιστήμονες, τότε, συμπέραναν ότι το άγχος σύνδεσης και κανένα άλλο ιατρικό πρόβλημα ήταν υπαίτιο για την επιδείνωση του άσθματος.

Οι ιταλοί γιατροί, για πρώτη φορά στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία, αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να φανεί χρήσιμο στους συναδέλφους τους που συναντούν μυστηριώδεις περιπτώσεις αναπνευστικών δυσκολιών, κατά κύριο λόγο σε νέους, για τους οποίους η κοινωνική δικτύωση έχει γίνει τρόπος ζωής και σε πολλές περιπτώσεις έχει αντικαταστήσει το φυσικό τρόπο επικοινωνίας και κοινωνικοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου