Δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες από την αποδοκιμασία που δημόσια εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου για την πολιτική της Γερμανίας και της καγκελαρίου κας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η συγκεκριμένη “επίθεση” του Έλληνα πρωθυπουργού προφανώς εκλήφθηκε από πολλούς ως μία ακόμη περίπτωση κατά την οποία “το ποντίκι βρυχάται”.
Η δε απάντηση της γερμανικής πλευράς ήταν ηχηρή: “Ήταν λάθος του Σρέντερ που σας έβαλε στην Ευρωζώνη” είπε η κα. Μέρκελ, ενώ ο πολύς υπουργός Οικονομικών της κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κούνησε απειλητικά το δάκτυλο για την Τρίτη δόση του δανείου με το “η αλληλεγγύη στην Ελλάδα δεν είναι δεδομένη”.
Αλλά να που ο πρωθυπουργός βρίσκει “συμμάχους” και μάλιστα πανίσχυρους, υπό την έννοια ότι κριτική για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας ασκείται και από αλλού, έστω και με την μορφή της παραίνεσης για να μην αντιμετωπίσει η ίδια η γερμανική “μηχανή” προβλήματα.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος Καν απευθύνει, μέσω συνέντευξής του στο περιοδικό “Stern” το οποίο κυκλοφορεί την Πέμπτη, προειδοποίηση προς τη Γερμανία πως αν καθυστερήσει η οικονομική ανάκαμψη των εταίρων της, η καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας δεν θα διαρκέσει «για πολύ καιρό».
Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ δήλωσε ότι «η Γερμανία πάει μάλλον καλά αυτή τη στιγμή, ωστόσο η οικονομία της εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των πολιτών στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όσο η οικονομική ανάκαμψη σε εκείνες είναι αργή, το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό».
“Ακόμα κι αν κάποιοι πολιτικοί θέλουν να δηλώνουν ότι η κρίση τελείωσε, η απάντησή μου είναι όχι, σίγουρα, όχι”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η Γερμανία για το πλεόνασμα που παρουσιάζει η οικονομία της ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι “έχει σωστή βάση” η επιθυμία των ΗΠΑ να δουν τα πλεονάσματα κάποιων χωρών να μειώνονται.
“Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα τα δικά μας πλεονάσματα και να καταδικάζουμε τα ελλείμματα των άλλων, τα πρώτα τροφοδοτούνται από τα δεύτερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στρος-Καν.
ΔΝΤ και Γερμανία είναι μεταξύ των βασικών αιμοδοτών της χώρας μας από τον Μηχανισμό Στήριξης, με το Ταμείο να έχει στα χέρια του περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ της τρίτης δόσης του δανείου και με την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δίνει τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωζώνης από τα υπόλοιπα 6,5 δισεκατομμύρια που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα.
Καρφιά και από Ράσμουσεν
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, κατηγόρησε σήμερα την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι με ορισμένες δηλώσεις της έχει προκαλέσει τις πρόσφατες χρηματοοικονομικές αναταραχές στην ευρωζώνη.
"Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις κάποιον υπεύθυνο σε μία τέτοια κρίση αλλά αυτό που είναι σαφές όπως το κρύσταλλο είναι ότι η Άγκελα Μέρκελ πρέπει να μάθει ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει μερικές φορές να κλείνουν το στόμα τους", ανέφερε ο Δανός πρόεδρος, σε ανακοίνωσή του.
"Όταν κάποιος σε αυτήν τη θέση δηλώνει ότι οι αγορές πρέπει να πληρώσουν το μερίδιό τους αλλά αυτό δεν ακολουθείται από μία σαφή και συνεκτική πολιτική δράση, είναι μία συνταγή για την καταστροφή", προσθέτει.
"Δεν μπορούμε να παίζουμε με ευαίσθητα ζητήματα για τις αγορές προκειμένου να έχουμε με μικρό κόστος πολιτικά κέρδη", σημείωσε ο κ. Ράσμουσεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου