«Ανίερες» συµµαχίες ανάµεσα στη Νέα Δηµοκρατία και τα κόµµατα της Αριστεράς βλέπει η κυβέρνηση, ενόψει του δεύτερου κρίσιµου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι από την εποµένη του πρώτου γύρου συντελούνται υπόγειες διεργασίες ανάµεσα σε εκπροσώπους της αξιωµατικής και της ήσσονος αντιπολίτευσης, µε όχηµα τη διάθεση για αντιµνηµονιακή διαµαρτυρία των ψηφοφόρων, που έχει όµως ως στόχο την καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.
Τις εκτιµήσεις αυτές ενισχύει η στάση των δύο κοινοβουλευτικών κοµµάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) που εµφανίζονται σαν Πόντιοι Πιλάτοι ανάµεσα στους υποψηφίους ΠΑΣΟΚ και Ν.∆., ενισχύοντας αντικειµενικά µε αυτήν τη στάση τους υποψηφίους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Για παράδειγµα, ο ΣΥΝ δεν παίρνει θέση ούτε υπέρ του κ. Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, παρ’ ότι πολλά πρώην στελέχη της Κουµουνδούρου κατέβηκαν µαζί του στον δηµοτικό συνδυασµό.
Μόνον ο Κουβέλης
Μόνον η ∆ηµοκρατικήΑριστερά του κ.Φώτη Κουβέλη υπέδειξε χθες στους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν µε βάση αυτοδιοικητικά κριτήρια εκείνους τους υποψηφίους που θεωρούν ότι είναι καλύτεροι µε βάση «τα προγράµµατα, το πνεύµα συνεργασίας, τα ηθικά στοιχεία, καθώς και τις δεσµεύσεις που θα αναλάβουν για την αξιοπιστία του θεσµού της Αυτοδιοίκησης». Μάλιστα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής τουκόµµατος Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε χθες ευθέως ότι την Κυριακή θα ψηφίσει τον Γιάννη Σγουρό.
Αντιθέτως, το ΚΚΕήδη από το βράδυ της περασµένης Κυριακής έστειλε... διακαναλικό µήνυµα καταψήφισηςτων υποψηφίων που αναµετρώνται στον δεύτερο γύρο, είτε µε επιλογήάκυρου είτε µε λευκό. Η γενική γραµµατέας του κόµµατος Αλέκα Παπαρήγα συµπεριέλαβεστη γραµµή καταψήφισης καιτους υποψηφίους τηςΝέας ∆ηµοκρατίας, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επιµένουν ότι κάτω από τις... γραµµές συγκροτείται ένα νέο αντιµνηµονιακό µέτωπο δυνάµεωνόπως το ΚΚΕ και η Ν.∆. που ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.
Χθες πάλι, ο Συνασπισµός ο οποίος σε ορισµένους δήµους συνεργάστηκε µε τοΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αποφεύγοντας µ’ αυτόν τον τρόπονα πάρει σαφήθέση. Η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΝ κατέληξεσ’ αυτήν την απόφαση γνωρίζοντας πως– για παράδειγµα – στον ∆ήµο Αθηναίων, αν δεν δοθεί γραµµή για στήριξη του κ. Καµίνη, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επανεκλογής του κ. Κακλαµάνη, µε τον οποίοο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει συγκρουστεί µεσφοδρότητα στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά δεν έδωσε ξεκάθαρη γραµµή για τη στήριξη ενός προοδευτικού υποψηφίου, αλλά προτίµησε το «κατά συνείδηση» για να µην κατηγορηθεί ότι εγκαταλείπει την αντιµνηµονιακή πολιτική.
Βεβαίως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας, το ΑριστερόΡεύµα του ΣΥΝ διατύπωσε πρόταση «α λα ΚΚΕ» για καταψήφιση όλων των υποψηφίων στον δεύτερο γύρο µε άκυρο και λευκό, ήακόµη καιαποχή. Ωστόσο, η σχετική πρόταση δεν επικράτησε στη σχετική ψηφοφορία. Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκαν τα στελέχη του Ρεύµατος (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Λεουτσάκος).
«Ρυθµιστές» σε Θεσσαλία - Βόρειο Αιγαίο
Την ίδια ώρα καθοριστικό ρόλο αναµένεται να παίξουν οι ψήφοι του ΚΚΕ στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου, όπου το κοµµουνιστικό κόµµα εµφανίζεται µε ισχυρές δυνάµεις. Στη Θεσσαλία, λένε κυβερνητικά στελέχη, µπορεί να επαναληφθεί το φαινόµενο προηγούµενων αυτοδιοικητικών αναµετρήσεων, όπου µε τις ψήφους της Ν.∆. εξελέγησαν τοπικοί άρχοντες στελέχη του ΚΚΕ και αντιστρόφως, και κανείς δεν µπορεί να διασφαλίσει ότι παρά την «επίσηµη γραµµή» του Περισσού, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ κ. Μπούτας δεν θα έρθει σε συνεννόηση µε τον κ. Αγοραστό. Οµοίως, υπάρχει φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι και στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθοριστική η στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και ότι είναι προειληµµένη απόφαση ορισµένες «κόκκινες» ψήφοι να κατευθυνθούν προς τον υποψήφιο που στηρίζει η αξιωµατική αντιπολίτευση.
Ο εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύµισε χθες µε νόηµα ότι ο κ. Σαµαράς ζήτησε από τον ελληνικό λαό να στείλει µήνυµα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης, της πολιτικής του Μνηµονίου, για να προσθέσει πως το µήνυµα πουυποκρίνεται η κυβέρνηση ότι δεν έλαβε, θα το καταλάβει και την επόµενη Κυριακή. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υποψήφιος δήµαρχος της Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη κ. Γκιουλέκας υποστήριξε ότι στόχος είναι η δηµιουργία ενός αντιµνηµονιακού µετώπου – η ψήφος στον δεύτερο γύρο εκτός από πρόσωπο επιλέγει και πολιτική, αφού έτσι κι αλλιώς ο νέος δήµαρχος όταν εκλεγεί, θα πρέπει να αντιµετωπίσει µία δύσκολη οικονοµική κατάσταση λόγω του Μνηµονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου