Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Άθλιο το θέαμα στην Πλάζ Ναυπάκτου



- Η εγκατάλειψη της περιοχής απασχολεί ολοένα και περισσότερους
- Μύλος με ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού το κτίριο λογίζεται ως παράνομο

Η πλαζ Ναυπάκτου και η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο κάνει  το γύρο του διαδικτύου εδώ και δυο - τρεις ημέρες. Επειδή αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία αλλά και τους καταστηματάρχες, αλλά και γιατί η αδυναμία αξιοποίησής της έχει μεταβάλει το χώρο σε εστία μόλυνσης.

 Απο την εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, η τότε προϊσταμένη είχε πει ότι στόχος της εταιρίας είναι η διατήρηση του κτίσματος, αν και στο κείμενο της ανάρτησης που αφορά την πλαζ αναφέρεται ότι το ακίνητο δεν ανήκει στα ΕΤΑ. Όμως με την παρούσα κατάσταση και με δεδομένο ότι το κτίσμα έχει να συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια μάλλον ο στόχος αυτός είναι άστοχος διότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.
Αξίζει πάντως να παραθέσουμε το κείμενο που έχει αναρτηθεί στο hobbakias.blogspot.com και κάνει λόγο για ένα μακάβριο θέαμα στην πλαζ Ναυπάκτου: «Ένα καυτό θέμα που πρέπει να φέρει εις πέρας ο νέος δήμαρχος Ναυπακτίας!  Στην παραλία Ψανής της Ναυπάκτου ένα μακάβριο θέαμα! είναι ο χώρος που λειτουργούσε η πλαζ του E.O.T. Ο χώρος αυτός μαζί με τις εγκαταστάσεις είχε παραχωρηθεί το 1986 στο δήμο Ναυπάκτου από τον τότε Ε.Ο.Τ. χωρίς αντάλλαγμα για είκοσι χρόνια.
Ο δήμος Ναυπάκτου δημοπρατούσε κάθε τρία χρόνια  αυτόν το χώρο και εισέπραττε κάποια έσοδα και πέραν αυτού οι εκμεταλλευτές φρόντιζαν της εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο να είναι καθαρός.
Τα τελευταία χρόνια όμως και ειδικότερα μετά το νόμο 2971 του 2001 ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η εκμετάλλευση διότι ο συγκεκριμένος νόμος έβγαλε παράνομες τις κτηριακές εγκαταστάσεις και δεν μπορούσε να εκδοθεί άδεια λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος  και για το λόγο αυτό ο χώρος εγκαταλείφθηκε και τα κτήρια έγιναν η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν κανένα κτίσμα για χρήση πλαζ, του ΕΟΤ δεν είχε κατασκευαστεί με  άδεια οικοδομής και για το λόγο αυτό το 1993 η τότε κυβέρνηση είχε εκδώσει το νόμο 2160 που έδινε τη δυνατότητα στον ΕΟΤ να νομιμοποιήσει αυτά τα κτήρια. Τα εν λόγο κτίσματα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν με το νόμο 2160/1993 που νομιμοποιεί όλα τα κτήρια του Ε.Ο.Τ. διότι οι εν λόγω κτηριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη (και σύμφωνα με το νόμο περί χάραξης νέας αιγιαλίτιδας ζώνης, νέα αιγιαλίτιδα ζώνη δεν μπορεί να χαραχτεί και να εξαιρεί αυτές τις εγκαταστάσεις) και όπως προβλέπεται από το νόμο 2971 του 2001 (σχετική και η 3615/2007 απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας) δεν νομιμοποιούνται τα κτίρια που βρίσκονται μεταξύ άλλων και μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη. 
Επίσης ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη εάν είναι ιδιωτικές απαλλοτριώνονται και κατεδαφίζονται και εάν ανήκουν στο δημόσιο κατεδαφίζονται χωρίς αποζημίωση. Ο χώρος πλέον από το 2001 δεν ανήκει στα ΕΤΑ, ανήκει στο λιμενικό ταμείο είναι μέσα στον αιγιαλό και την παράλια και ισχύει και γι’ αυτά τα κτίρια ο νόμος»

ΠΗΓΗ aixmi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου