Ο οργανισμός καθημερινά εκτίθεται σε παράγοντες (π.χ. άγχος, καπνός, ατμοσφαιρική ρύπανση, σωµατική κόπωση, κακή διατροφή, χηµικά πρόσθετα των τροφών, έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία καθώς και η χρήση φαρµάκων), οι οποίοι εξασθενούν την άμυνά του, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτος στην εμφάνιση καρδιαγγειακών, καρκίνου και άλλων νοσημάτων. Ένας φυσικός τρόπος ενδυνάμωσης του οργανισμού αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, ιδιαίτερα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπου ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε ιώσεις και κρυολογήματα. Χαρακτηριστικά τρόφιμα αποτελούν:
Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνια): είναι γνωστά για το πλούσιο περιεχόμενό τους στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνων, που είναι πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση πολλαπλασιασμού των ιών. Προκειμένου να προσλαμβάνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα βιταμίνης C καλό είναι να καταναλώνουμε 2-3 πορτοκάλια ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές θα πρέπει να προσλαμβάνουν διπλάσια ποσότητα, με δεδομένο ότι ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει σημαντικό ποσό της βιταμίνης C.
Ελαιόλαδο: ο Όμηρος το ονόμαζε «Υγρό χρυσάφι» και το υψηλό περιεχόμενό του στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, δικαιολογεί απόλυτα αυτόν τον τίτλο εφόσον η συγκεκριμένη βιταμίνη συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, τα οποία ενισχύουν ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Επίσης, η συστηματική μέτρια κατανάλωση ελαιολάδου (2-3 κουταλιές της σούπας ημερησίως) ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους καπνιστές και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Καρότα, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι: χαρακτηρίζονται από την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε β-καροτένιο, το οποίο συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων (NΚ κυττάρων), τα οποία καταστρέφουν τα μολυσμένα από ιούς κύτταρα. Η καθημερινή κατανάλωση ενός βαθύ πιάτου από τα παραπάνω λαχανικά επαρκεί για την ικανοποιητική πρόσληψη β-καροτενίου.
Ξηροί καρποί, σολομός, σκουμπρί, κολιός, γαύρος, τόνος, θαλασσινά:αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και καρκίνο. Συνίσταται, η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας ανάλατων ξηρών καρπών 3-4 φορές την εβδομάδα, η οποία μαζί με την κατανάλωση των παραπάνω ψαριών 2 φορές την εβδομάδα συμβάλλουν στην ικανοποιητική πρόσληψη των ω3 λιπαρών οξέων.
Τσάι: το τσάι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αλκυλαμίνες. Οι αλκυλαμίνες, όταν σε πειράματα τοποθετούνταν μαζί με Τ λεμφοκύτταρα (αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον λοιμώξεων από διαφόρων ειδών μικρόβια), αποδείχτηκε ότι μπορούσαν να αυξάνουν την ικανότητα των κυττάρων αυτών να πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε μεγάλο βαθμό, κατά 10 φορές. Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε 2 φλιτζάνια (1 φλιτζάνι = 240ml: προσοχή στην προστιθέμενη ζάχαρη)
Καφές: Μειώνει κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματος γιατί περιέχει μια ουσία την θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόγχους. Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε 1-3 φλιτζάνια (1 φλιτζάνι = 240ml: προσοχή στην προστιθέμενη ζάχαρη).
Κρασί: η υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών κυρίως στο κόκκινο κρασί σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο θρόμβωσης, αύξηση της καλής χοληστερόλης και καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνίσταται, η εβδομαδιαία κατανάλωση 7 ποτηριών κρασί για τους άντρες και 4 για τις γυναίκες (1 ποτήρι = 150ml)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου