Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Λοβέρδος προς Τρόικα: «Έτσι θα εξοικονομήσουμε 1,4 δισ. ευρώ»

Ένα φιλόδοξο σχέδιο εξορθολογισμού της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία, που περιλαμβάνει μειώσεις της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ, ενεχείρισε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της Τρόικας, κατά την επίσημη συνάντηση που είχε μαζί τους, στο πλαίσιο του εκτεταμένου δημοσιονομικού ελέγχου που πραγματοποιούν στη χώρα μας. 

Επί περίπου μία ώρα οι κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ άκουγαν με προσοχή τον -παλαιό τους γνώριμο από το υπουργείο Εργασίας- κ. Λοβέρδο να τους αναλύει το σχέδιο προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για το 2011 και να τους εξηγεί με ποιο τρόπο θα εξοικονομηθούν 1,4 δισ. ευρώ από τη «μαύρη τρύπα» του ΕΣΥ.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα απαντήσουν την ερχόμενη Παρασκευή στον κ. Λοβέρδο επί του σχεδίου. Δηλαδή, για το αν και κατά πόσο συμφωνούν με τις περικοπές που προτείνει, εάν τις θεωρούν εφικτές και υλοποιήσιμες ή εάν θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα περιστολής των δαπανών στην Υγεία.
Πως θα εξοικονομηθούν 1,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Υγείας, ο στόχος για το 2011 είναι να μειωθεί ο προϋπολογισμός της Υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ (και το ποσό των 6,1 δισ. ευρώ, που ήταν ο προϋπολογισμός του υπουργείου, να συρρικνωθεί σε 4,7 δισ.).

Από αυτά, τα 568 εκατ. εξασφαλίζονται μέσω των αποφάσεων που είχε λάβει η κυβέρνηση έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου. Πρόκειται δηλαδή για εξοικονόμηση δαπανών που επιφέρει η μείωση μισθών, επιδομάτων κλπ στους εργαζόμενους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των νοσοκομείων και των εποπτευόμενων φορέων.

Ποσό 840 εκατ. ευρώ εξασφαλίζεται από περικοπές δαπανών, οι οποίες αναμένεται να γίνουν για πρώτη φορά το 2011.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ποσά που θα προκύψουν από την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών του ΕΣΥ (περίπου 250 εκατ. ευρώ), από τη νέα φαρμακευτική πολιτική, όπως π.χ. είναι η χορήγηση συγκεκριμένου ποσοστού γενόσημων, από το νέο τρόπο διάθεσης των περίφημων 89 ακριβών φαρμάκων κ.ά. (150 εκατ. ευρώ), από τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, καθώς και από ειδικές συμφωνίες των νοσοκομείων με τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) για την εξόφληση των λογαριασμών τους.
Αισιόδοξη η ελληνική πλευρά 

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας θεωρούνται πλέον πολύ καλά «διαβασμένοι» σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα. Άλλωστε, οι κατώτεροι αξιωματούχοι της Τρόικας βρίσκονταν έως και τις αρχές Νοεμβρίου στη χώρα μας, διενεργώντας ελέγχους σε υπηρεσίες υγείας και συλλέγοντας στοιχεία, τα οποία παρέδωσαν στους ανωτέρους τους, εν όψει του νέου κύκλου συναντήσεων που έχουν με υπουργούς της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατηρεί την αισιοδοξία της σε ό,τι αφορά το σχέδιο του προϋπολογισμού αυτό καθεαυτό, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι ενδέχεται να εμφανιστούν προβλήματα στο σκέλος της υλοποίησής του, σε συνδυασμό με τον εν γένει τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου.
Σε συγκεκριμένα νοσοκομεία η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απόρων

Στο σχέδιο εξοικονόμησης των δαπανών που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα για τους άπορους και τους ανασφάλιστους.

Προβλέπεται ότι οι άποροι και οι ανασφάλιστοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα απευθύνονται για νοσηλεία ή στα εξωτερικά ιατρεία μόνο σε τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και σε δύο της Θεσσαλονίκης. Στην υπόλοιπη χώρα θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς, θα μπορούν δηλαδή να επισκέπτονται κάθε δημόσια νοσηλευτική μονάδα.

Ωστόσο, θα υπάρξουν σαφείς οδηγίες προς τα νοσοκομεία και τους γιατρούς, προκειμένου να συνταγογραφούνται στους άπορους και τους ανασφάλιστους μόνο γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου